Wint woningbouw het dan toch van bedrijvigheid ?

Centrum Kaatsheuvel onder de loep. In het Brabants Dagblad (BD) van 28 augustus jl. stond tussen het regionale nieuws onder meer ingeklemd dat Kaatsheuvel een nieuw woonwijkje krijgt. Het is een herstructurering van een stukje gebied tussen de Schotsestraat, ter hoogte van de Aldi en taps toeloopt naar de Hoofdstraat, in het hartje centrum van Kaatsheuvel. Er is nog niets besloten. De raad kent officieel nog niet eens alle ins en outs. Ook de omwonenden zullen nog niet alles van alles op de hoogte zijn, getuige het feit dat de omgevingsdialoog op woensdag 4 september plaatsvindt.

Herstructurering kern Kaatsheuvel

Herstructurering kern Kaatsheuvel

Al jaren wordt er gesproken over het leefbaar houden van het centrum. Toekomstig KLM beschikt over schetsen van 2008. Er zijn verschillende initiatieven geweest. Het meest bekende is toch wel die van de stichting STOKK (Stichting Ontwikkeling Kernwinkelgebied Kaatsheuvel). Enkele plaatselijke ondernemers en enthousiaste kennisdragers ontwikkelden een visie, welke uitging van een thematische ingreep, als gevolg waarvan de toeristen als een magneet zouden worden aangetrokken naar het dorpscentrum. Kernidee was daarbij dat – gebruikmakend van de jaarlijkse miljoenen bezoekersstroom van toeristen in en nabij onze gemeente – het scheppen van een aantrekkelijke samenhangende bedrijvigheid in het centrum van Kaatsheuvel dynamiek zou toevoegen aan onze gemeente. Destijds gold als plangebied het gebied binnen de rechthoek Jan de Rooijstraat-Hoofdstraat-Sprangsestraat-Schotsestraat. Om de herstructurering tot een succes te maken is samenwerking noodzakelijk tussen de gemeente en private deelnemers. Die was er destijds niet. Voor de gemeente was het geen speerpunt.  De stichting ging medio 2016 in de mottenballen.

Spanningsveld tussen economie-woningbouw

De tijd schrijdt voort. De leegstand in de centra van onze dorpen is een uitdaging gebleven. Net als bij veel andere gemeenten is voor onze gemeente kennelijk de verleiding nu ook groot om leegstaande bedrijfspanden door projectontwikkelaars te laten vervangen door woningbouw. In het vakjargon heet dat transformatie. Het gebouw verandert van functie, namelijk van winkel naar wonen. Een transformatie van een behoorlijke omvang midden in een winkelgebied, is opmerkelijk. Op zich hoeft dat niet alarmerend te zijn. Maar omdat dit soort ingrepen een zeer lange levensduur hebben, is Toekomstig KLM benieuwd hoe deze ingreep zich verhoudt met de visie om de bedrijvigheid in het dorp Kaatsheuvel nog levensvatbaar te houden. Teveel claims van woningbouw op gebieden ten koste van (bestaande) bedrijvigheid  kunnen leiden tot onvoldoende samenhang in de centrum bedrijvigheid. Hebben wij wel voldoende nieuwe ideeën overwogen? Of zijn wij ten prooi gevallen aan de visie van een projectontwikkelaar, die slim voldoet aan de woningbehoefte van onze gemeente ?

Rol van de gemeenteraad

Laten we voorop stellen dat het de wethouder van Economie valt te prijzen dat er nu eens een te bespreken initiatief ligt. De wethouder zal ongetwijfeld het politieke akkoord zwaar hebben meegewogen, welke uitgaat van de bouw van veel betaalbare woningen in deze raadsperiode. Het aantal van 112 draagt zeker bij aan de gemeentelijke woningbehoefte. Chapeau! Maar als raad moeten wij een hoger doel in het vizier houden. En dat is de kwestie of deze transformatie bijdraagt aan een blijvende verlevendiging van het kernwinkelgebied. Immers, onze ondernemers zijn gebaat bij (aanvullende) aantrekkelijke bedrijvigheid in het centrum. Als verdere transformatie in dit gebied op de loer ligt, is verschraling van het aanbod door onze winkeliers het begin van het einde. Kortom, laten we met elkaar (politiek, burgers, ondernemers en investeerders) vooral ook benoemen hoe de economische functie in dit gebied er uit zou moeten zien.

Vragen ?

Wij zijn bereikbaar voor iedereen via info@toekomstigklm.nl. Bellen mag ook: 06-53296415.

Namens de fractie Toekomstig KLM,

Marten Krikken, Maikel van der Velden & Arno Coomans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *