De scholen zijn weer begonnen

Zomervakantie gevoel ?  Wordt dat ook nooit meer zoals dat geweest is ? Er ging bijna geen dag voorbij of op onze aardbol waren er wel ergens natuurbranden, overstromingen, hagelstenen buien, tornado’s,  hittegolven of andere klimatologische verrassingen. Het heeft mij in ieder geval dit jaar aan huis gehouden. Gewoon kuieren in de eigen gemeente. Met andere dorpsgenoten zitten keuvelen over alles en nog wat. Zo zat ik een aantal keren op het Kiosk te Loon, in het vriendelijke De Moer schoof ik zomaar aan bij dorpelingen en op het terras van het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel is er veel gelachen. Natuurlijk ook prachtige momenten van politieke reflectie gehad.

Duidelijke verschillen tussen K, L en M

Het is toch opvallend dat elk van de dorpen in onze gemeente zijn eigen kijk op (politieke) zaken heeft. Zelfs per wijk is dat afhankelijk. In het vriendelijke De Moer wordt het liefst gesproken over dingen die goed gaan. Dan valt vooral op dat de oriëntatie van de inwoner van De Moer meer gericht is op het grote Tilburg of het nabijgelegen Dongen. De verbindingen met K en L worden gekoesterd. De steun van de gemeente om de lagere school te handhaven wordt nog steeds gewaardeerd.

In het kerkdorp Loon op Zand lijken daarentegen slechts twee typen mensen rond te lopen. Zij die genieten van al wat het leven te bieden heeft en zij die Loon zien als een status aparte binnen de gemeente. De laatste doelgroep is weliswaar ook levensgenieter, maar heeft desgevraagd op allerlei  manieren politieke littekens opgelopen. Verschillende onderwerpen herinneren daaraan: het nooit gerealiseerde voetpad Kloosterstraat, het afgekalfde centrum, het onnodig lang braakliggende terrein aan de Hoge Steenweg en het oneindig doorlopende verhaal van De Nieuwe Wetering. Allemaal slechte herinneringen aan een handelwijze van een in de ogen van Loon middelmatig en niet betrokken bestuur.

De Kaatsheuvelnaar lijkt meer gericht op actuele probleem. Het groeiende onkruid waar de afgelopen 4 maanden door de gemeente niet naar om is gekeken wordt in gesprekken direct gekoppeld aan actie: “we betalen geen belasting meer”. De greep van de drugsgebruikers in een ander deel van het dorp wordt gehekeld en in verband gebracht met de onzichtbare greep daarop van de gemeente. Vooral de onzichtbaarheid of de twijfel aan het gebrek aan zichtbaar vermogen van de gemeente om daadkrachtig te besturen houdt burgers bezig als het gaat om politiek.

Veel werk aan de (politieke) winkel

U ziet dat Toekomstig KLM midden in de gemeentelijke samenleving staat en betrokken is bij wat er leeft in Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer. We willen proberen om ‘the linking pin’ te zijn tussen hetgeen leeft in onze kernen en de politiek. Om de uitvoeringskracht van onze gemeente te versterken, gaan wij ons concentreren op het inzichtelijk maken of en hoe onze gemeente de komende jaren toekomstige opgaven vorm kan geven. Samen met Maikel van der Velden en Arno Coomans zet ik mij in om de slagkracht van Loon op Zand als geheel in kaart te brengen. Helpt u ons daarmee ? Wij zijn te bereiken via info@toekomstigklm.nl. Bellen mag ook: 06-53296415.

Namens de fractie Toekomstig KLM, Marten Krikken